fbpx

בבורסות ושוקי ההון דווקא אתם האויב הכי גדול של הכסף שלכם!

מרגיש לכם שהבורסה נמצאת באיזה משבר יוצא דופן? נראה לכם שהעולם נכנס למיתון? פחד אדיר סביב החסכונות שלכם וכל מה שעמלתם עליו בחייכם?
אתם לא לבד
אבל אם תחליטו לפעול על בסיס הרגש ומבלי לבחון את הדברים, אתם יכולים לגרום לנזק אדיר לחסכונות שלכם ושל הילדים שלכם שספק אם תוכלו להחזיר
למה מרגיש שאנחנו במשבר בשוק ההון?
הסיבה שאתם מרגישים ככה, היא שאחרי 3 שנים של עליות יוצאות דופן בבורסה האמריקאית, החגיגה נעצרה
אבל האם מדובר במשבר דרמטי? נכון להיום אנחנו ממש לא שם
ההבדל הוא שהיום לפני שנה מדד הדגל האמריקאי, ה S&P500 , היה בתשואה של 10% מתחילת השנה ואילו השנה ירד 15% מתחילת השנה.
מצד אחד זה נראה פער יוצא דופן של תשואות, אך יודעי דבר מכירים כי תשואה של 10% שהיתה בשנה שעברה תוך 8 חודשים היא בעצמה חריגה למדד שזו התשואה השנתית הממוצעת שלו, ובטח אחרי שנתיים רצופות של עליות בתשואה דו ספרתית.
אבל למה זה מרגיש כזה נורא?
1) עיתונות כלכלית – עיתונות צריכה למכור כותרות. ומה מוכר יותר טוב מפחד?
אנשים לא נכנסים לקרוא כמה השוק טוב ואיך הוא עולה יפה, כל עוד מרוויחים למי אכפת למה. אבל כשהשוק יורד? כל הרשת גועשת בשאלות למה.
והעיתונות הכלכלית מפמפמת את זה חדשות לבקרים. והאדם חסר הנסיון, מה שמייצג כנראה 90% מהאזרחים, בטוח שאם כתוב בעיתון שצריך להלחץ – אז צריך להלחץ.
2) פנסיות וקרנות השתלמות – לאחר 13 שנים של עליות כמעט רצופות ואחר 3 שנים יוצאות דופן, המשקיע הכיר אך ורק שוק עולה.
זה הגיוני בהתחשב בכך שהדרך של האדם מן השורה היא להסתכל על קרן ההשתלמות והפנסיה שלו(במקרה הטוב) ולא לבדוק את תנועת המדדים. אני מכיר אנשים שהתמנפו על החסכונות שלהם 3 ו- 4 פעמים תוך כדי שמסבירים לי שהשוק כבר לא יורד, זה היה פעם. ההנחה היתה שעליית התשואות לבדה מכסה כמה הלוואות שלוקחים לרכישת רכב וצרכני כסף אחרים. אך פתאום הם רואים כי התשואה מילא הפסיקה לעלות, אך פתאום הם מפסידים כסף?
3) מניות הנאסדק – רבים מאלו שכן נכנסו לשוק והתחילו להשקיע בעצמם עשו זאת במהלך השנים 20-21. הסיבה היא שבשנת 2020, תחילת הקורונה, אפשר היה לעשות תשואות מדהימות בשוק ההון בעיקר עם נכנסתם לשוק באזור החודשים מרץ – אפריל. בלי לדעת כמעט כלום כל מטאטא ירה. ואותם משקיעים/סוחרים בלי ידע ונסיון היו בטוחים שהדרך להתעשרות קלה משחשבו .
אך מחודש פברואר 21(עונת הדוחות המסכמת של 2020) משהו השתנה. מניות הבועה החלו לרדת, ובעוצמות אדירות. חברות כמו טלדוק, רוקו, פייבר, וויקס, ספוטיפיי וסקוור הגיעו לשווים לא הגיונים מבלי להציג שום אופק לרווחיות.
זה מרגיש לכם שהירידות איתנו בסך הכל כמה חודשים, בפועל יש משקיעים שחווים הפסדים קשים כבר למעלה משנה
שימו לב לנתון המדהים הבא:
משנת 1950, מדד ה S&P500 שובר את שיא כל הזמנים שלו 16 פעמים בשנה בממוצע
המשמעות היא שמדי שנה בממוצע, אנחנו רואים בבורסה שיא חדש אחת ל 3-4 שבועות. זה גם נותן חלק מההבנה למה תשואת המדד היא כ-10% בשנה בממוצע. (8% בשנה ועוד 2% דיבידנים )
זו גם הסיבה שאומרים שאין טעם לתזמן את השוק, אנחנו לא יודעים מתי הוא ירד ובכמה
איפה אתם נכנסים לתמונה?
הרשת מוצפת בפחדים ושאלות. אני רואה את זה בקבוצות פייסבוק, וואטסאפ וטלגרם. כל קבוצת משקיעים/סוחרים חובבים שהיא מלאה בתסכול, פחד וקונספירציות .
השיא בעיני הגיע הסופש, סרטון על יוטיובר אמריקאי מדבר על משבר שהולך להמשך 10 שנים ואפילו יותר. את הסרטון הזה ראיתי נשלח באולי 10 קבוצות.
למה?
מי אמר שאותו יוטיובר יודע? מי הוא אותו אדם שאתם עכשיו עלולים ליצור לעצמכם נזק כלכלי דרמטי ולפגוע בעתיד המשפחה והילדים שלכם בגלל ההפחדות שלו?
הבסיס לפחד הזה מגיע מחוסר הבנה וידע.
מה היא הבורסה?
הבורסה היא מרכז מסחר לגיוס כספים של חברות. כלומר מה שחשוב הוא מצב החברות והתוצאות הכספיות שלהן.
כל עוד החברות מציגות צמיחה ורווחיות – הבורסה תמשיך לעלות בטווח הכמה שנים.
נכון להיום, אנחנו בשיא עונת הדוחות הראשונה בארה"ב ל 2022(בערך, בארה"ב מבנה הדוחות שונה מבארץ) והתוצאות העסקיות של החברות המפרסמות היו מעולות.
יש חשש בשוק מפני האינפלציה הגבוהה שלא היתה במשך 40 שנים, ופחד כי השוק מוצף בכסף כך שיהיה קשה להלחם בה. אך כפי שניתן לראות, הבנקים המרכזיים לא אדישים לכך.
בנוסף, מה שחשוב הוא שאוכלוסיית העולם ומעמד הביניים הצרכני גדל עם השנים. זו האוכלוסיה הרוכשת והצרכנית
במידה והיינו בעולם של אוכלוסיה מצטמצמת וקטנה(או חסכנית במקום צרכנית) היינו יכולים לחשוש לעתיד הבורסה.
נכון להיום אנחנו לא שם.
במידה ואתם מחליטים בשלב זה להסיט את החסכונות שלכם למזומן או מסלולים סולידיים יותר, אתם מכניסים את עצמכם למקום שעשוי להיות מסוכן, כי במידה והשווקים יתחילו לתקן, אתם לא תהיו דרוכים כמו בנקודה זו ולא תדעו מתי לחזור. אתם תכירו בהפסד של 15% בירידת המדד האמריקאי משיאו
ייתכן וייקח לכם שנים לחזור לשוק או למסלולים המנייתיים כך שלא רק שהמדד יתקן את הירידה, אלא גם ישבור את שיאו כמה וכמה פעמים עד שתשימו לב לכך.
לסיכום 
בכל הקשור להשקעות פאסיביות דוגמת השקעה בקרנות מחקות וקרנות סל עוקבות מדד, ובכל הקשור לפנסיות וקרנות השתלמות שבכוונתנו להשאיר בחסכון ל -10 שנים ומעלה, אין הגיון בלהעביר למסלולים סולידיים יותר בנקודה זו.
נכון, השוק יכול להמשיך לרדת, אך בשלב זה הנסיון לתזמן אותו כבר חלף והירידה כבר כאן(אצל חלק מהמשקיעים כבר למעלה משנה). כל עוד ההשקעה שלכם והחסכונות שלכם מוכוונים לטווח הארוך אין סיבה לנסות לעשות שינויים בנקודה זו.
רק אסיים בדבר נוסף, מי שחושב שמצב זה בבורסות לא יתגלגל לנדל"ן, מוזמן לבדוק כמה עליית הריביות האחרונה השפיעו לו/לילדיו על המשכנתאות .
אין באמור המלצה, הנ"ל ניתן כדיעה אישית בלבד. כותב הפוסט עשוי להחזיק בניירות כאלו ואחרים המוזכרים בפוסט.

שתפו את הפוסט

מאמרים נוספים:

noam madar

רוצים להנות מתוכן אקסקלוסיבי?

הצטרפו לקבוצת הסקירות וקבלו ניתוחי מניות, סקירת דוחות כספיים, ניתוחי מאקרו לשוק, נושאים לימודיים, שיעור שבועי ותובנות המותאמות לכל מצב שוק!